Biografie

Een klein groepje mensen ging in de zomer van 2004 verder met samba muziek maken, nadat ze waren gestopt bij een andere formatie. Een initiatiefnemer vond voor ons een oefenruimte bij de visafslag in Vlissingen. We waren met z’n negenen en wisten niet hoe of wat, maar wel dat we zin hadden om samen sambamuziek te blijven maken. We maakten contact met een Braziliaanse docent : Nema Lopes. Deze man heeft ons vanaf toen (2005) geholpen een echte bateria de samba te worden! Indra wierp zich op als dirigente en heeft in 2015 het stokje overgegeven aan Tabitha.

Er kwamen nieuwe mensen om de hoek. Vrienden en bekenden van ons clubje werden uitgenodigd ook bij/met ons mee te spelen. Zo groeide de groep snel…kwamen er optredens! En moest er uiteraard een naam komen. Dit is een leuk verhaal om uit te lichten…

Iemand kwam met de naam Obras de Lota op de proppen. Hij kende een man via zijn werk, die wel een woordje Portugees sprak. Omdat we oefenden in de vismijn en daar waren ontsproten, zou de naam daar naar moeten verwijzen. Volgens deze man zou Obras de Lota een soort vertaling zijn van ‘spelen in de vismijn’. Vaak vroeg een organisatie tijdens een optreden naar onze naam en de betekenis, maar hoe leg je dit kort uit?? Uiteindelijk zijn we hier dan ook maar mee gestopt. Want na heel wat ge-google, kwamen we hier op uit: obras de lota; workmenship in crowds. Waar we zeer vrij vertaald ‘werken in een groep’ van hebben gemaakt. Dit leek ons wat duidelijker over te brengen en ook wel passend, want we trommelden samen hard aan de weg…

En onze naam was in Vlissingen en omstreken ondertussen al behoorlijk bekend geworden…dus toen er eenmaal shirts kwamen met een logo, is het altijd zo gebleven. Tot we er in 2012 toch maar gemakshalve OBRAS van hebben gemaakt. Kort en krachtig.

In 2014 heeft Obras een tienjarig jubileum gevierd! Iets waar we allemaal erg trots op zijn.

Nog steeds trommelen we hard aan de weg. Onze formule is een goede en plezierige sfeer houden in de groep, wat we ook uitstralen tijdens onze optredens. In de afgelopen jaren zijn er naast Nema Lopes diverse professionele docenten geweest die ons repertoire met hun arrangement verrijkt hebben en die ons inspireerden. Onder andere met Michael de Miranda en Alaor Soares, grootmeesters in de samba muziek.

Zo heeft Obras Samba zich op de kaart gezet. Een klein groepje muzikanten groeide uit tot een serieuze en goed draaiende vereniging met alles erop en er aan!